2.2.05

Singapur - Aralik 2002

Singapur - Uzakdogu'nun aslani
Singapur belki cogunuz icin birsey ifade etmiyor olabilir, haritada yerini bile tam bilmeyenler cikacaktir, nasil bir ulke, hangi kulturler yasar, yasar ne yasar ne yasamaz!, dinleri nedir ne yer ne icerler... Itiraf etmeliyimki 2000 yilinin aralik ayina kadar Singapur hakkinda bunlari bende bilmezdim ta ki sevgili agabeyim orada is bulup yasamaya karar verene dek. Temizligini, insanlarin kurallara bagliligini, 3.5 milyon nufusun kucucuk bir adaya nasil sigdigini, uzak dogunun en onemli is merkezlerinden oldugunu, degisik 3 kulturun bir arada kardesce yasadigini hep abimden ogrendik. 1,5 yil bu ulke hakkinda herseyi dinledikten sonra artik bir ziyaret zamani gelmisti.

14 saat uzunmu uzun bir gece yolculugundan sonra Singapur Changi havaalanina ayak bastigimda yaklasik 30 saatlik bir uykusuzlugun yuku ile ayakta durmaya calisiyordum. Neyseki tam zamaninda agabeyim imdadima yetisti . Havaalanindan disariya ilk adim attigimda insani aniden carpan nemli ve sicak havayi unutmak mumkun degil, zaten Singapur 12 ay ayni sicaklikta ve nemli tropikal havasi ile bu duyguyu her ziyaretcisine tattirmakla unluymus. artik singapur denildiginde, aklima ilk sicak ve nem geliyor.

Singapur hakkindaki ilk izlenimden sonra sira geliyor anilardaki Singapur'u gercegi ile karsilastirmaya…Evet Singapur kesinlikle cok temiz ve duzenli bir ulke. Yerlerde cop, sigara izmariti, heleki sakiz bulmak imkansiz. Sakiz sokmanin belkide yasak oldugu tek ulke dunyada. Caddeler boyu uzanan tropikal agaclar size, dunyanin diger ucunda olsaniz bile tropikal bir adada oldugunuzu hic unutturmayacak.

3 kulturun, Cinli, Malezyali ve Hintlilerin bir arada yasadigi bir ulke ve sizlere bu kulturleri tanimak icin buyuk bir firsat sunuyor. Cin mahallesi (China Town), Maley mahallesi (Maley Town) ve Hint mahallesinde (Little India) bu ulkelerin yemekleri, insanlari, dinleri, ibadet yerleri ve yasayislari hakkinda pek cok bilgi edinebilir ve guzel anilarla donebilirsiniz.

Ulkenin iki ana merkezi var, biri alisveris merkezi olan Orchard caddesi (Orchard Road), digeride is merkezi olan Raffles Place. Orchard caddesi gun boyu kalabalik olmasi ile ve her adim basi olan alisveris merkezleri ile unlu. Caddenin keyfi en guzel gece yasaniyor, hem uzerinizde yakici bir gunes olmuyor, hemde caddenin isiltisini, insanlarin civiltisini en guzel seyretme zamani oluyor. Eger yilbasi zamaninda gittiyseniz dahada buyuk bir coskusu var mavi ve beyaz goz kirpan isiklarla suslenmis. Aralik ayinda gittigimde ulkede tam bi festival havasi yasaniyordu. Hristiyanlarin Noeli, muslumanlarin Ramazan bayrami, cinlilerin kendilerine ozgu yeni yili (Chinese new year), birde herkesin kutlayabilecegi yeni yil eklenince her tarafta buyuk bir cosku, gittiginiz her yerde bu festivalleri kutlayan susler ve yazilar ve hepsindende guzeli hepsini yanyana asmis olmalari, tam bir birlik havasi hissi birakiyor Singapur'u gezenlerde.

Raffles Place'e gelince, ulkenin is merkezi, her an insan kalabaligi, gokdelenler, alisveris merkezleri ve godelenlerin onunden gecen sevimli bir nehir ve nehrin kenarinda bulunan bir aslan heykeli (Merlion) ki bu heykel ulkenin simgesi…

Gelelim ulkede gezilecek yerlere…ulke o kadar kucukki isterseniz bir gunde butun adayi turlamak mumkun. Sole adanin bir genel havasini solumak istiyorsaniz sizde benim yaptigim gibi metroya atlayip bir bastan diger basina kadar bir gidin, metroda insanlari, disaridaki degisik yapilari izleyin…Deniz kenarinda harika parklari var, bir tanesi Pasir Ris, digeri ise Sentosa Adasi. Sentosa adasindan teleferikle sehrin merkezine donmek ve tum adayi birde kus bakisi gormek mumkun

Tabiki tum bu gezilecek yerlerde dolasirken birde sicakla bas etmek var listemizde…Yakici nemli sicagin altinda bunaldiginiz anda kendinizi kapali bir mekana atmaniz imdadiniza yetisecektir cunku metro ve otobus dahil Singapurdaki butun kapali alanlarda klima mevcut. Ozelliklede evlerde ve restoranlarda karsilasacaginiz fanlarsa sicaktan kurtulmanin en kolay yolu…Singapurda 4 mevsimin hepside yaz olarak gectigi icin ulkeye ne zaman gittiginizin pekde bir onemi yok, yanlizca kasim, aralik ve ocak aylari sagnak yagislarin bol oldugu bir donem.

Singapur'a gideceginiz zamani iyi secin, festivallerin zamanina dek getirirseniz , ulkenin kulturunu dahada bir ozumleme sansina ulasabilirsiniz. Bir baska tavsiye ise: Turk havayollari Singapur'a ucarken ilk once Tayland'da duruyor, bu sisteme stopover deniyor, ve sizlere ister gidis, ister donus yonunde Tayland'da istediginiz kadar kalma olanagi sunuyor, sadece Tayland'in havaalani vergisini odemek zorundasiniz. Bu sistem sayesinde iki yakin ulkeyi ayni anda gezebilir, hem paradan hemde zamandan kazanabilirsiniz.

Singapur hakkinda dahada fazla bilgi edinmek isterseniz asagidaki adres bire bir.http://www.newasia-singapore.com/

No comments:

 

Zirve100 Site ekle
Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory