2.2.05

Sefiller - Les Miserables

22 Ocak 2005 - Nihat ile Londra'da Sefiller'in muzikalini izliyoruz, son derece keyifli. Ertesi gun Muzikal hakkinda genel bir yazi yazdim, asagida...

Yoksullarin, ezilenlerin ve anlasilamayanlarin dunyasina isik tutan unlu muzikal SEFILLER
1800’lu yillarin unlu romancisi Victor Hugo’nun ayni adli eserinden uyarlayan Sefiller dunyanin en unlu muzikallerinden biri sayilir. Ilk sahnelendigi gunden bu yana 50 milyon izleyicisi ile 38 ulkeye ulasmis ve 21 farkli dile cevrilmistir. Londra’da ilk sahnelenmesinin ustunden 19 sene gecmesine ragmen hala kapali gise oynamaya devam eden bir basari oykusu sunar izleyenlere.

Aslinda muzikalin bu kadar basarili olmasinin arkasinda romanin kendisinin de cok populer bir eser olmasi yatiyor. Zira Sefiller’in ilk Paris baskisi 24 saat icinde tukenmis ve cok kisa bir surede tum Avrupa’da dikkatleri uzerine toplamistir. Tarihte cok az roman toplumlarin gidisatinda boylesine derin etkiler birakip, yoksullarin, ezilenlerin ve anlasilamayanlarin dunyasina bu derece isik tutmustur.

19. yuzyil Fransa’sinda gecen oyku Paris’in yeralti ve yerustu dunyasinin bir panoramasini gozler onune serer. 19 yil pranga mahkumiyetinden sonra sartli olarak tahliye edilen Jean Valjean’in hayat hikayesidir anlatilan. Toplumdan dislanmis olmanin verdigi zorluklar sonucu Digne piskoposuna siginarak yeni bir hayat kurmaya calisan Valjean icin olaylar hic de istedigi gibi gelismez. Sadece Digne piskoposu kendisine iyi davranır; buna karşın zorlu acı yıllar geçiren Valjean piskoposun bazı gümüş eşyalarıni çalarak ona ihanet eder. Valjean polis tarafından yakalanır ve geri getirilir. Piskoposun kendisini kurtarmak için yalan söylemesi ve buna ek olarak iki değerli şamdan hediye etmesi Valjean'ı çok şaşırtır. Böylece Valjean hayatına yeni bir başlangıç yapmaya karar verir.

Bundan sonra bir kacis ve kovalamaca baslar. Valjean şartlı olarak tahliye koşuluna aykırı hareket ettiği için adını Monsieur Madeleine olarak değiştirmiş; bu süre içinde hem bir fabrika sahibi, hem de belediye reisi olmuştur, cok basarili olmasina ragmen, bir gun karsisina onu mahkum eden ve yillardir pesinde olan Javert cikar ve onu tanir, bunun uzerine Valjean kacar ve baska bir sehire, Montfermeil’e siginir…

Hikaye 1815-1932 yillari arasinda gecer. Sirasi ile Digne, Montreuil-Sur-Mer ve Montfermeil adli uc sehirde gecen yillardan sonra Paris’te noktalanir.

Sefiller muzikali tutkularin, askin, coskunun ve kardesligin haykirisidir. Duygulu ve heyecan dolu hikayesi ile kimileri icin bulunmaz bir macera, kimileri icin bir ask seruveni, kimileri icinse guclu bir tarihsel belge olarak algilanir. Siz hangisini secersiniz bilemeyiz ama muzikalden ciktiginiz da, romantik edebiyat akiminin bu en unlu eserinin neden bu kadar populer ve unutulmaz oldugunu eminiz anlayacaksiniz.

Yer: Queen’s Theatre, Shaftesbury Avenue, W1.
Metro Istasyonu: Leicester Square
Gosteri Saatleri: Pazartesi - Cumartesi 19.30 , Matineler Carsamba ve Cumartesi 14.30 Bilet Fiyatlari: £15-£45
Bilet almak icin:
www.ticketmaster.co.uk, www.seetickets.com


No comments:

 

Zirve100 Site ekle
Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory