19.11.08

Londra Rehberi Londra Sokaklarında

Londra Rehberi Londra Sokaklarında geziyor, keyifli bir video.

18.11.08

Londra Rehberi Stonehenge'de

Londra Rehberi Ingiltere'nin unlu turistik tarihi bolgelerinden bir tanesi olan Stonehenge'den kareler sunuyor bu videoda, iyi seyirler...

Londra Rehberi - Spitalfields Market'den goruntuler

Ingiltere'deki Tek Turk Rehberiniz Londra Rehberi'nden bir video daha, bu sefer Londra'nin Liverpool Street metrosuna yakin guzel bir alanda pazar gunleri kurulan Spitalfields Market'deyiz.

Londra Rehberi - Ingiltere'deki Tek Rehberiniz West Hampstead'de

Ingiltere'nin tek Turk rehberi Londra Rehberi'nden bir video daha, bu sefer Londra'nin bir baska gozde bolgesi West Hampstead'deyiz, buradan bir kac fotograf karesi ile sizlere West Hampstead'i anlatmaya calistik...

Londra Rehberi - Ingiltere'deki Tek Rehberiniz Angel'da

Ingiltere'deki tek Turk rehberiniz Londra Rehberi sizler icin Londra'nin en gozde bolgelerinden bir tanesi olan Angel'i gezdi, ve iste Londra'nin Angel bolgesinden birkac fotograf karesi

5.11.08

Londra Rehberi

Londra Rehberi'ndeki bir yazim www.londrarehberi.co.uk

Londra'nın West Hampstead Bölgesi

Londra'nın özellikle Kuzey Batı bölgesinde (North West London) yaşayanlar için gözde bir bölge olan West Hampstead'de bir pazar yürüyüşü ve izlenimleri var bu yazıda. Ana caddesi, kitapçısı, kafe, bar, restorantları ve butik dükkanlari ile kimilerimizin Trendy diye tabir ettiği bir yer West Hampstead.
Yağmurlu bir pazar günü Londra'da ne yapılır diye düşünürken, aklıma küçük kitapçıları gezmek geldi. İstanbul'da yaşadığım yıllarda yağmurlu günlerde kitapçılara gitmeyi çok severdim. Uzun zamandır küçük bir kitapçı gezmediğim içinde tam zamanıdır diyip bana yakın bir bölgede kitapçılar listesine baktım ve West Hampstead'i keşfetmek için yola çıktım.
Bulunduğu sokağın ismini taşıyan West End Lane kitapçısını bulana kadar West Hampstead'de de güzel bir yürüyüş yapma fırsatı yakaladım ve şimdi gözlemlerimi paylaşma zamanı.

West End Lane Books

Bölge hakkındaki genel gözlemlerime geçmeden önce buraya gelme sebebim olan kitapçıdan bahsetmem sanırım yerinde olacaktır. Şimdilerde Londra'da her tarafı içleri aynı şekilde düzenlenmiş Waterstones, Ottokars, Borders gibi büyük kitapçılar kaplamış durumda, dolayısıyla insan küçük kitapçılarda gezmeyi özlüyor.

West End Lane kitapçısı koyu kahverengi kitap rafları arasında, yüksek tavanlı loş bir ortamda sergiliyor kitaplarını. Tarihten edebiyata, mizahtan çocuk kitaplarına kadar çok geniş bir arşivleri var. Kitapçının çalışanları da çok yardımsever ve neşeliler. Ben orada iken bir sürü farklı kişi değişik konularda yardım istedi ve çalışanlar herkeze aynı özen ile yardım ettiler. West End Lane Kitapcısının İnternet adresi için buraya tıklayabilirsiniz
West Hampstead'in High Street'i
İlk önce bu bölgenin oldukça zengin bir bölge olduğunu söylemeliyim. "Victorian" tarzı dediğimiz oldukça eski yapılar, modern apartmanlar, ana caddesindeki butik tarzı dükkanlar, sarküteri ve pastaneler bunun en büyük kanıtı. İngiltere'de üzerinde banka, manav, postane gibi iş yerleri olan ana caddelere “High Street” denir. Üzerinde uzun bir yürüyüs yaptığım ana caddenin ismi de kitapçı ile aynı ismi taşıyan West Lane End. Normal bir ana caddede bulabileceğiniz iş yerleri dışında burada en çok göze çarpan dükkanlar birbirinden farklı kafeleri ve restorantları. Fransız ve İtalyan başta olmak üzere, pek çok ülkenin mutfağını burada tadabilirsiniz.


Kafe ve restorantları dışında birde pastaneleri ve şarküterileri var. Bunları da gezmek ya da dışarıdan da olsa içindekilere şöyle bir göz gezdirmek oldukça keyifli, çünkü artık İngiltere'nin her ana caddesinde bulamadığınız dükkanlar bunlar. Bunlara ek bu caddede iki tane Organik yiyecek ve içecek satan kücük dükkan bulunmakta.




West Hampstead'in Charity Shop'ları

West Hampstead'de beni en çok şaşırtan şey ise, bir cadde üzerinde toplam 6 tane Charity Shop olması. Charity Shop'lar İngiltere'de farklı dallarda hizmet veren yardım kurumlarının işlettikleri bir nevi “İkinci el eşya dükkanları” dır. Bu dükkanlarda ikinci el kıyafet, kitap, cd, ev eşyası ve aksesuarlar gibi pek çok farklı objeler bulabilirsiniz. Genelde bu dükkanların işleme biçimi şöyledir: Dükkanin olduşu bölgenin yerlileri kullanmak istemedikleri eşyaları bu dükkanlara bağışlarlar. Bu bağışlanan eşyalar normal değerlerinin çok azına satılırlar. Bu dükkanlarda çalışanlar da çoğu zaman gönüllü kişilerdir. Eğer dil öğrenmek için İngiltere'de bulunuyorsanız Charity Shop'larda gönüllü olarak çalışarak İngilizcenizi geliştirebilirsiniz.

West Hampstead'de bulunan Charity Shop'ları söyle bir kısaca değerlendirecek olursak:

The Children's Society – Bu dükkanın içi çok güzel, hoş bir atmosferi var, normal herhangi bir dükkan havasında, genelde Charity Shop'larda olan soğuk atmosfer yok. Bu dükkan çocuk kıyafetleri için ideal, oldukça temiz ve yeniler. Çocuklar için bir sürü oyuncak ve kitapta mevcut. Yetişkinler için kitap bölümü de oldukça zengin, tarih, biyografi ve dil konularında da çok kitap var.

Oxfam – Oxfam her zaman bağışlanan kitapları ile çok sevilen bir Charity Shop'tur. Beni yine şaşırtmadı, oldukça geniş bir kitap bölümü var, özellikle de edebiyat dalında.

Cancer Research UK
All Aboard
Marie Curie Cancer Research
Scope

Yukarıdaki 4 dükkan hakkında fazla bir yorum yapamayacağım, kitap bölümleri dışında ilgimi çeken birşey bulamadım bunlarda. Yinede sizin yolunuz West Hampstead'e düşerse buralara uğrayın derim, Charity Shop'larda bulunan eşyalar her zaman beni şaşırtmıştır!

West Hampstead'de Ulaşım

Bu bölgede hem tren istasyonu hemde metro istasyonu olduğu için Londra'nın pek çok bölgesinden buraya ulaşım oldukça rahat.
Aşağıda metro ve tren istasyonlarını listeliyorum:
West Hampstead metro istasyonu (Jubilee hattı üzerinde)
Finchley Road metro istasyonu (Jubilee & Metropolitan hattı üzerinde)
West Hampstead Thameslink (Tren istasyonu)

Ayrıca otobüs ile gelmek isterseniz, 189, 328, 139 ve C11 numaralı otobüsler West Hampstead'in ana caddesinden geçiyor.
West Hampstead Otobüs Rotaları için buraya tıklayın
West Hampstead'den Resimler
West Hampstead'den izlenimler şimdilik bu kadar, pazar yürüyüşleri devam edecek...

West Hampstead'den bir kaç resim karesi görmek için ise buraya tıklayabilirsiniz
 

Zirve100 Site ekle
Photography Art Blogs - BlogCatalog Blog Directory